Sınavlarda Başarılı Olmanın Püf Noktaları
Sınavlarda Başarılı Olmanın Püf Noktaları
Her ne kadar sınavlarda başarılı olmak için önceden ders çalışarak sınava hazırlanmış olmak gerekli olsa da bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Sınavlarda başarıyı yakalamak için 2 dönem vardır:
1.Sınav öncesi
2.Sınav anı
Sınav Öncesi Yapılması Gerekenler:
Düzenli ders çalışın, ders çalışma saatleriniz planlı olmalıdır.En ideal ders çalışma saatleri sabah kalktığınız an ve yatmadan önceki zamandır .Çünkü güne başlarken beyniniz ne ile meşgul ise o kalıcı olur. Sabah kalktığınız anda beyniniz dinlenmiş ve fit durumdadır. O nedenle beyninize girdiğiniz ilk veri çok önemlidir. Diğer ideal ders çalışma zamanı ise yatmadan önceki 1 saati kapsar. Bu bir saat içinde ders çalışıp yattığınızda çalışmanızın üzerine başka veri girmediği için beyindeki bilgiler güncel olacaktır.
Sınavda size lazım olacak evraklarınızı günler öncesinden tamamlayın kimlik, sınav bilgi formu v.b., bu belgeleri son anda tamamlamaya çalışırsanız stres yaşayabilirsiniz. Stres de beyne zarar verdiği için sınavınızı olumsuz etkileyecektir.
Sınava gireceğiniz binayı bir gün önceden gidip görmek, sınavın kontrolünü ele almak için gereklidir. Çünkü sınav binasını önceden gördüğünüzde merakanınızı gidermiş olursunuz, ve bu sizde bir rahatlama hissi verir.
Spor yapmaktan geri kalmayın. Spor yapmak vücudunuzu dinç ve dinamik yapar. Sadece vücut sporu değil beyninize de spor yaptırın. Bulmaca çözmek beynin çalışma ve algılama fonksiyonlarını harekete geçirir. Kitap okuyarak da beynin anlama ve algılama fonksiyonlarını harekete geçirebilirsiniz.
Sınav Anında Yapılması Gerekenler
Sınava girdiğiniz dersliğe vardığınızda sıranıza oturun ve etrafa kısa bir göz atın. Sınıfta bulunan tabloları, resimleri, masayı, sandalyeyi hatta diğer sınava giren adayları kısa da olsa inceleyin, merakanızı giderin.
Sınav kitapçıkları dağıtıldığında cevap formu vs. evrakların adınıza düzenlenmiş olup olmadığını kontrol edin. Doldurmanız gereken kısımları dikkatlice doldurun.
Salon görevlisi uyulması gereken kuralları okumaya başlayacaktır, söyleyecekleri şeyler standarttır. Sınav süresi şu kadar, yanınızda cep telefonu bulundurmayın, kopya çekmeyin vesaire vesaire. Oralı bile olmayın siz zaten sınav süresini biliyorsunuz. Salon görevlisi konuşurken siz soru kitapçığını karıştırın, böylece bir kaç soruyu önceden çözmüş olursunuz.
Sınav başladığında elbette bazı sorular zor bazı sorular kolaydır. Zor sorulara takılmadan kolay soruları bir bir halledin. Çünkü zor sorularda fazla zaman harcadığınızda kolay soruları yapmak için zamanınız kalmayabilir.
Soru kitağçığında doğru şıkkı daire içine alın, yanlış olduğunundan emin olduğunuz şıkkın üzerine çarpı koyun böylece üzerinde düşünmeniz gereken şıkları en aza indirgemiş olursunuz. Daha sonra geri dönüp çözmek üzere es geçtiğiniz sorunun yanına soru işareti koyun, geri dönüp çözdüğünüzde ise check işareti koyun.
Bir soruyu çözdükten sonra hemen cevap formunu doldurmak için çabalamayın. Bunu soru kitapçığıyla işiniz kalmadığında yapmanız daha iyi olur, ya da belirli aralıklarla bunu yapın mesela 20 soruda bir, 30 soruda bir, böylece zamanı seri kullanmış olursunuz.
Sınav anında en önemli konu ise cevap formunu doldururken şık atlamayın. Yanlışlıkla bir şık atladığınızda diğer tüm şıklarda yanlış olacaktır. Bunu önlemek için işaretlediğiniz cevabın kutucuğunun yanında işaret parmağınızı bekletin. Tüm cevaplarınız bittikten sonra cevap kağıdında işaretlediğiniz şık ile soru kitapçığında işaretlediğiniz şık eşleşiyormu konrol edin. Bunu tek tek yapmanıza gerek yok, bir kaç rakamda bu konrol edilebilir, örneğin 17nci, 51nci, 78nci, 23ncü sorular. Eşleşme doğru ise diğerlerinin de doğru olacağı ihtimali yüksektir.
Not: Bu konu ile ilgili öğrencilere aktarmak istediğiniz diğer noktalar varsa lütfen yorum yapınız.
Şu konulara yorum yapabilirsiniz:
Sınavlarda başarılı olmanın püf noktaları, sınavlarda başarılı olmanın sırları, sınavlarda dikkat eksikliği, sınavlarda dikkat toplamak, sınavlarda nasıl başarılı olunur.
Yorumlarınızı bekliyoruz…
Yorumunuzu ekleyin
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.