Okulda nasıl başarılı olunur?
Nasıl başarırız?
Normal bir eğitim-öğretim döneminde(lise veya üni) aşağıdakileri yaparak başarılı olabiliriz. Çoğu kişi öğrencilik yıllarında gezmeyi, eğlenmeyi, arkadaşlarla takılmayı derslere tercih ediyor. Özetle öğrenciler derslere çok az zaman ayırırken diğer şeylere daha çok zaman ayırıyor.
1. Dersleri önemseyerek
Öğrencilerin çoğu ders esnasında sadece ders süresinin dolmasını ve hemen teneffüse çıkmayı düşünüyor. Oysa öğretmen ders anlatırken sadece konuya odaklanmak gerekir.
2. Ders esnasında notlar alarak
Hangi ders işleniyorsa o derse ait not defterimiz mutlaka olmalıdır. Sözel dersler için çizgili defter, sayısal dersler için kareli defter tercih etmeliyiz.
3. Derse gelmeden önce ön hazırlık yaparak
Derse hazırlıklı gelmek anlamayı kolaylaştırır. İşlenecek konuya ders başlamadan önce mutlaka göz atmalıyız.
4. Dersten sonra işlenen konuya tekrar göz atarak
Derste anladıklarımızı pekiştirmek adına işlenen konuya dersten sonra bir göz atmalıyız.
5. Düzenli aralıklarla aldığınız ders notlarına tekrar bakarak
Bağcıklı ayakkabını gözün kapalı bağlayabiliyorsun, çünkü bunu her gün yaptığın için elin pratikleşti. Nasıl ayakkabını gözün kapalı,bağcıklara bakmadan bağlayabiliyorsan, öğrendiğin diğer şeyleri de aynı şekilde yapabilirsin. Bunun için bir konu üzerinde sürekli pratik yapmalısın.
Bütün bunlar işe yaramadıysa
Normal eğitim-öğretim sürecinde öğrenme gerçekleşmediği için başarı elde edemiyorsan artık aşağıdakileri yapman gerekiyor.
Öğrenme teknikleri
Eğer okulda anlama ve öğrenme gerçekleşmiyorsa öğrenme tekniğinizde sıkıntı var demektir. Daha iyi anlamak için diğer öğrenme yöntem ve tekniklerini denemelisiniz.
Dersane desteği almak
Dersaneleri üniversitelerin hazırlık sınıfı gibi düşünün. Dersaneye gitmekten çekinmeyin. Yeni şeyler öğrenmek, sosyal ortama adapte olmak için dersaneler güzel yerlerdir. Dersaneye gitmeyi zaman ve maddiyat kaybı olarak görmeyin.
Özel eğitmen desteği almak
Öğrenirken sık sık problemlerle karşılaşıyor, her an soru sorma gereği duyuyorsanız bir özel eğitmen desteği almanız gerekebilir.
Öğrenilen bir konuyu başkasına anlatarak
Konuşmak ve konuştuğunu duymak daha iyi anlamayı sağlar. Bir konuya çalıştıktan sonra onu sesli olarak, sanki karşınızda biri varmış gibi anlatın.
Öğreterek Öğrenme Yöntemi
Bir konuyu birine anlatmak onu iki kere öğrenmek demektir. Çalıştığınız,öğrendiğiniz bir konuyu başka birine daha öğretin. Eğer öğrenci bulamıyorsanız video ders olarak çekin ve youtube’a yükleyin. Youtube için video ders çekmek sizi bir konuda uzman yaparken aynı zamanda ekstra gelir ve hayran kitlesi kazanırsınız.
Öğrenilen bir konu ile alakalı kendi sorularını oluşturmak
Eğitim hayatımız boyunca sınavları geçmek için ders çalışıyoruz. Daha çok soru çözen daha çok puan alıyor. Peki ya biz kendimiz soru üreten olursak, yani kendi sorularımızı çözersek?
Bir konuda soru üretebilmek o konuyu iyice anlamak demektir. Kendi sorularınız oluşturmayı deneyin.
Denemeler üzerinden çalışarak
Deneme çözerken her soru bir konuyu ölçer. Öğrencilerin çoğu denemelerde doğru yaptıklarına artı, yanlış yaptıklarına eksi koyarak denemeyi bir kenara atıyor. Aslında bu yanlış bir davranıştır. Denemeleri atmayın, eğer bir soruyu yapamadıysanız o konu sizde yok demektir. Sorunun konusunu tekrar çalışmalısınız. Ayrıca sorular arasında bulunan boşluklara soru ile ilgili mutlaka notlar almalısınız. Başarmak için denemelerden maksimum düzeyde faydalanın.
Şimdi sıra sende, sen nasıl başarılı oldun liseden sonra nasıl üniversite kazandın, üniversiteden sonra nasıl meslek sahibi oldun?
Yorumunuzu ekleyin
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.