esakademi logosu

dil öğrenme teknikleri

1. İnternet

Günümüzde internet artık her evde var. Dil öğrenmenize yardımcı olacak dersleri internette bulabilirsiniz. Hergün yüzlerce yeni ders internette yayımlanıyor. Bu kadar dersler arasından mutlaka biri sizin işinize yarayacaktır. Faydalı olduğunu düşündüğünüz bir eğitim sitesinin internet adresini bilgisayarınıza kaydederek yeni konuları takip edebilirsiniz.

2.Televizyon

Televizyon dinlemek dil öğrenmeye yardımcı olabilecek başka bir yöntemdir. Televizyonların hemen hemen hepsinin artık alt yazı özelliği bulunmaktadır. Alt yazılı yabancı bir film DVD’si alarak dinlediğinizi anlama(listening) yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.

3. Kitaplar

Kitap okumaktan geri kalmamalısınız.Etrafınızda bulunan eğitim kitaplarını okuyunuz.Hikaye, tiyatro,roman,masal kitaplarını da okumak için kendinize zaman ayırınız.

4. Bloglar,Şarkı Sözleri ve Türlü Kaynaklar

Günümüz interneti artık şirketlerin değil, bireylerin hakimiyeti altına girdi. Eskiden internette var olmak pahalı ve zahmetli bir işdi. Günümüzde bireyler kendi sitelerini,bloglarını(web log) kurup özgür makaleler yazabiliyor. Bu bireyler arasında şiir,hikaye,günlük notlar vb. yazılar yazanlar vardır. Bu kişilerin yazılarını takip ederek dilinizi geliştirebilirsiniz.

5-Üç belleğinizi de kullanın

İnsanın bir dili öğrenmesine yardımcı olacak üç belleği vardır:

Görmek,dinlemek,konuşmak; Yeni okuduğunuz bir dersi sesli olarak telaffuz etmeye çalışın. Bunu tek başınıza yapmak zor oluyor ve motive olamıyorsanız bir arkadaşınız ile beraber bunu yapmayı deneyebilirsiniz. Öğrenmeye çalıştığınız dersi sesli olarak da dinleyiniz, böylece üç belleğinizi de kullanmış olursunuz. Son olarak ne öğrendiğinizi kağıda dökmeye çalışınız.

6-Yaşadığınız Şehir,Mahalle, Kasaba

Yaşadığınız şehirde ve yerde  bulduğunuz, gördüğünüz şeyleri öğrenmeye çalıştığınız yabacı dildeki anlamını tahmin etmeye çalışın ve o nesneyi cümle içinde kullanın.

Ayrıca etrafınızdaki meslek gruplarının yabancı dildeki anlamını öğrenmeye çalışın. Örneğin yaşadığınız mahalledeki “kasap” ya da “terzi” gibi meslek adlarını öğrenmeye çalıştığınız yabancı dile tercüme etmeye çalışabilirsiniz.

 

7-Kendi Dilinizle Karşılaştırma  Yapın

Yabancı bir dili öğrenmeye başlamadan önce kendi dilinizin gramer konularını bildiğinizden emin olmalısınız. Bu size o dilin gramer konularını daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Öğrenmeye çalıştığınız yabancı dil hedef kaynağınız,kendi diliniz ise kontrol noktası olmalıdır,yani aşağıdaki formülü uygulamalısınız.   Hedef Dil(kaynak dosyalar) => Kendi Diliniz => Hedef Dil

8.Odanızı Kelimelerle Donatın

Renkli karton kağıtlarını 10 x 4 cm ebatlarında makasla kesin, bu kartlara Almanca ve Türkçe kelimeler yazın ve odanızın her tarafına bu kartları yapıştırın, gözünüz Almanca bir karta odaklandığında onun Türkçe anlamını düşünün, Türkçe bir kelimeye odaklandığında ise Almanca anlamını bulmaya çalışın.Tüm kelimeleri öğrendiğinizden emin olduktan sonra, bu işlemi başka Türkçe ve Almanca  kelimeler ekleyerek tekrarlayın. Göreceksiniz ki zamanla tüm kelimeler hafızanıza kazınacaktır.

9.Kelimelere Çağrışım Verin

Bu çok zevkli ve eğlenceli yöntemdir. Kelimelere çağrışım vererek onları kolayca hatırlayabilirsiniz.Nedir çağrışım vermek? sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyim, bu tamamen bir kelimeyi hatırlamak için ona benzer kolay bir kelimeyi ek olarak zihinde tutmaktır.Bazen çevremizde çok rastlarız ” Seni gördükçe aklıma ali, veli, vs. geliyor” Bu yöntemi dil öğrenirken de kullanabiliriz, bir kelimeyi aklımızda çağrışım yapması için kolay hatırlanır bir nesne ile eşleyebiliriz, böylece kelime karşımıza çıktığında kolay olan nesneyi hatırlarız, kolay nesne de bize İngilizce kelimeyi hatırlatacaktır.

mesela: “Can” yetenek bildiren bir modal verb’dir -ebilmek, -abilmek anlamı vardır. Can adında bir de arkadaşımız olsun. Bu kelimeyi öğrenirken “Can çok yeteneklidir, resim yapabilir,dikiş dikebilir” cümlesini de öğrenelim, ” Can” kelimesinin anlamını unuttuğuzda arkadaşımız olan Can aklımıza gelir, “Can çok yeteneklidir” cümlesinden yetenek bildiren bir modal verb olduğunu anlarız, “resim yababilir, dikiş dikebilir” cümlelerinden -ebilmek, -abilmek anlamı olduğunu anlarız.Değişik çağrışım teknikleri üreterek kelimeleri daha kolay zihinde tutabilirsiniz

10.Doğal Dil Edinimi

Bir çocuğun kendi anadilini öğrendiği yöntemdir.Bu çok doğal bir öğrenme yöntemidir.Eğer kendinizi tamamen Almanca konuşulan bir dünyanın içine sokabiliyorsanız, kesinlikle Almanca’yı kolayca öğrenebilirsiniz. Almanca konuşulan bir dünyada bulunmak, Almanca’dan başka bir dili konuşmamayı gerektirir.Bu yöntemi uygulamak için :

Televizyon izlemek, radyo dinlemek, gazete dergi okumak, Almanca yemek tarifleri ile yemek yapmak, çeşitli sözlü ve yazılı talimatları izlemek gerekir.Bu yöntem Almanca konuşmayan, ama Almanca konuşan ülkeye taşınmış kişiler için çok etkilidir.

11-Ders Olarak Yazmak

Öğrendiğiniz yeni konuları başkalarının da faydalanması adına ders olarak yazabilirsiniz.Bunu yapmak için PC’nizi kullanabilirsiniz.İnternet erişiminiz varsa yazmaya başlamak için kendinize ücretsiz bir adres alabilirsiniz.Yazınızı yayımladıktan sonra bir okur kitleniz olacak ve yazınıza yorumlar yapılacaktır, bu da size en doğruyu öğrenmeye, en doğruyu yazmaya zorlayacaktır.Sonuç olarak hem siz daha iyi öğreneceksiniz hem de başkalarınında öğrenmesine yardımcı olacaksınız.

Yorumunuzu ekleyin