Duyuru: Öğrencilerimiz için ders yazacak Almanca öğretmeni arıyoruz. Almanca öğretmeni olmak ister misiniz?Başvur
esakademi logosu

Erasmus değişim programı nedir – Avrupa’da staj ya da öğrenim hakkı

Merhaba! Ben Ahmet, bu yazımda sizlere Erasmus ile Almanya’ya nasıl staj yapmaya gideceğiz adım adım anlatacağım. Bu yazıyı okuyorsunuz çünkü şu an herhangi bir üniversitede Almanca eğitimi alıyorsunuz. Ya da herhangi bir eğitim fakültesinde Almanca Öğretmenliği okuyorsunuz. Bu yazıyı yazıyorum çünkü ben bu süreçten geçtim, sizden de aynı işlemleri yapmanızı isteyecekler. O yüzden yapmanız gerekeni önceden bilmeniz yararınıza olacaktır. Artı biz Türk öğrenciler çok benciliz bir şeyin nasıl yapıldığını öğrenince başka kimse öğrenmesin istiyoruz. Şimdi gelin adım adım Almanya’ya Erasmus ile nasıl staja gideceğiz görelim

1. Adım: Erasmus Staj Başvurusu

Bu ilk adımda Almanya’ya gitme isteğiniz bulunuyor. 4 yıllık öğrenim hayatınızın herhangi bir yaz döneminde Almanya’ya staja gidebilirsiniz. Almanca düzeyiniz iyi değilse 3. ya da 4. sınıfta gitmeniz daha güzel olur. Bu ilk adımı geçmek için her üniversite sonbahar ve bahar döneminde olmak üzere iki defa Erasmus başvurularını almaya başlar. Erasmus başvuru tarihi her dönemin başlamasından 1 hafta sonra olur. Detaylı bilgi içeren afiş öğrenci giriş kapılarına asılır. Ayrıca üniversiteniz sizin için öğretim görevlisinin birini Erasmus koordinatörü olarak atar. Erasmus koordinatörünüzün kim olduğunu fakülte sekreterliğinizden öğrenebilirsiniz. Erasmus ile staja gitmek istediğinizi üniversitenizin uluslararası ilişkiler birimi sitesinden bildirmelisiniz.Bu bildirme size sunulan bir formu doldurma ve bu formu fakülte sekreterliğinizden alacağınız en son transkriptinizi Erasmus koordinatörünüze verme şeklinde olur.Bazı üniversitelerde sadece uluslararası ilişkiler birimi sitesine öğrenci şifrenizle giriş yaparak dolduğunuz form bile yeterli olmaktadır.

2. Adım: Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı

Hangi ülkeye gitmek istiyorsınuz? Ben Almanya’ya gitmek istiyorum. Çünkü Almanca öğretmenliği okuyorum.Hangi yabancı diliniz iyi ise o dilde yeterlilik sınavına girmeniz gerekiyor.Ben Almancadan girdim.Sınava 3 dilde girme hakkınız var [Almanca,Fransızca,İngilizce].Sınav tarihi ve yeri ulusarası ilişkiler birimi resmi sitesinde yayımlanır.Ayrıca uluslararası ilişkileri birimi ofisinden de sınav yerini ve tarihini öğrenebilirsiniz.

Resmi Büyütmek İçin Tıklayınız
Resmi Büyütmek İçin Tıklayınız

Yeterlik sınavını geçip geçmediğiniz yine üniversitenizin U.İ.B. sitesinden öğrenebilirsiniz.Aşağıda yeterlik sınavını geçen bazı öğrencileri görmektesiniz.

Büyütmek için tıklayınız
Büyütmek için tıklayınız

Yeterlik sınavını geçtiyseniz staj hakkı kazandınız demektir.Bu adımdan sonra staj yeri bulmak kısmı olan 3. adım gelecek.Tebrikler!

3.Adım Staj Yeri Bulmak

Staj yerini kendiniz bulmanız gerekiyor.Staj yerini nasıl bulacağınıza dair ipuçlarını U.İ.B. sitesinden ya da daha önceki yıllarda yurtdışına staja giden öğrenci arkadaşlarınızdan öğrenebilirsiniz.Staj yeri bulma genelde internet vasıtasıyla oluyor.Ben internetten arama yaptım, arama yaparken kurumun bir web sitesine sahip  olmasına ve kurumun yeterli büyüklükte olmasına dikkat ettim.Ayrıca mail yazışmalarına önem veren bir kurum işlemlerinizin hızlı sürmesine yardımcı olacaktır.Zira geç cevap veren bir kurumla iletişime geçmeyiniz, çünkü staj süreci boyunca karşı kurumla yazışmanız gerekecektir.Aşağıda Almanya’daki çeşitli kurumlara gönderdiğim staj istek maili görülmektedir.

Büyütmek için tıklayın
Büyütmek için tıklayın

Mutlaka kurumun biri size olumlu yanıt verecektir ve size kurumlarında çalışabileceğinizi belirtecektir.Olumlu yanıt aldığınız ve mail yazışmalarına önem veren bir kurumu seçtiktikten sonra yine bu kurumdan bir kabul mektubu almanız ve kurumla avrupa birliğince geçerli bir staj sözleşmesi yapmanız gerekiyor.
Bana gelen bir kabul mektubu
Karşı kurumla yaptığım staj sözleşmesi
Sözleşmede sizin ve karşı kurumun doldurması gereken kısımlar var,bu kısımları doldurması için sözleşemeyi e-mail ile karşı kuruma göndermelisiniz.Daha sonra onlar sözleşmeyi doldurup imzalı ve mühürlü olarak adresinize posta ile gönderecekler.

Not: Bu aşamada önemli nokta işlemlerinizin gecikmemesi için karşı kurumdan sözleşmeyi postaya vermeden önce taratıp kopyasını e-posta adresinize göndermelerini rica edin,zira postanın elinize ulaşması 2 haftayı bulabilir.

4.Adım Geniş Kapsamlı Seyehat Sağlık Sigortası Yaptırmak

Yurtdışına çıkacak tüm kişiler “Geniş Kapsamlı Seyehat Sağlık Sigortası” yaptırmak zorundadır.Yaptığınız sigorta poliçesinin “Sağlık”, “Kaza” ve “Mesuliyet” sigortasını kapsayacak şekilde düzenlenmesine dikkat ediniz.Yaptırdığınız poliçe sigorta şirketini tarafından imzalanıp kaşelenmelidir.İmzalanmayan ve kaşe basılmayan sigorta poliçesi geçersizdir.

5.Adım Harçsız Pasaport Başvurusu yapmak

Staj yerini buldunuz ve staj sözleşmeniz size posta ile adresinize kurum tarafından gönderildi.Size gönderilen bu kabul mektubunu ve yaptığınız staj sözleşmesini harçsız pasaport almak için UİB görevlisine teslim etmeniz gerekiyor.Pasaportunuz zaten varsa yeni bir pasaport başvuru yazısı almanıza gerek yok.Ayrıca staj sözleşmenizin uygun bir şekilde düzenlendiğinden emin olun,örneğin okulunuzun kapanma tarihinden önce belirtilen staj başlama zamanı sorun olabilir.Sizin okulunuz tahmini olarak 15 haziranda bitiyorsa sözleşmede staja başlama tarihini en erken 20 haziran ya da üzeri bir tarih belirtin.

6.Adım Vize Mektubu Almak

Gideceğiniz ülkenin konsolosluğu size daha kolay vize versin diye UİB durumunuzu belirten bir yazı yazıyor.Tabi bu vize mektubunu almak için bazı belgeleri önceden erasmus ofisine teslim etmeniz gerekiyor.Bunlar:

  • Erasmus Staj Hareketliliği Sözleşmesi(üç adet orjinal)
  • Erasmus Staj Harekeliliği Hibe Sözleşmesi *
  • Erasmus Giden Öğrenci Bilgi Formu
  • Sigorta Poliçesi Fotokopisi
  • Euro Hesabı Açtığınız Bankanın Dekontu

* Bu sözleşmeyi üniversitenizin UİB sayfasında bulabilirsiniz.

7.Adım Konsolosluktan Randevu Almak

Gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan vize randevusu almak için erasmus ofisinden vize mektubunuzu ve “Erasmus Staj Hareketliliği Sözleşmesi” nin iki kopyasını almanız gerekiyor.Bazı ülkeler vize randevusunu aracı firmalar vasıtasıyla alıyor, örneğin ben idata adındaki bir firma vasıtasıyla Almanya’ya konsolosluğundan vize randevusu aldım.Firma 12 ila 20 TL arasında değişen bir randevu ücreti alıyor ve bu ücreti kredi kartınızla ödüyorsunuz ya da onların banka hesap numarasına yatırıyorsunuz.İşlemleriniz hızlı olması için kredi kartını tercih edebilirsiniz.Randevu ücretini ödedikten sonra size bir randevu tarihi veriyorlar ve randevu anında yanınızda bulunması gereken belgeleri, randevu saatini, konsolosluk adresini size mail ile bildiriyorlar.Belirtilen gün ve saatte konsolosluka hazır bekliyor olmalısınız, randevu saatine geç kalmanız durumunda yeni bir randevu tarihi almanız gerekebilir, bu da sizin lehinize olur zira vize işlemlerini ne kadar erken hallederseniz o kadar iyi olur.Böylece uçak biletinizi daha erken alma şanısınız olacaktır.Erken alınan uçak bileti biraz daha uygundur.

Yorumunuzu ekleyin